Tmel se používá především k vyplňování prasklin ve stěnách a k utěsňování porézních povrchů (např. betonu, omítky, cementu, cihel a dřevěných materiálů) v interiéru před malováním. Tmel vytváří pružný spoj, který lze natírat alkydovými a disperzními barvami. Dobře přilne k většině materiálů (např. k betonu, sádrokartonu, dřevu, PVC, hliníku) a je odolný proti vlhkosti ještě 5 hodin po aplikaci.

POUŽITÍ
Tmel se používá především k vyplňování trhlin a utěsňování mírně namáhaných spár v interiérech. K opravě menších povrchových vad před lakováním. Pro zhušťování porézních povrchů. K vyplňování trhlin v betonu, cihlách, sádře, jiných materiálech a otvorů po šroubech. Nedoporučuje se pro aplikace ve stálém kontaktu s vodou.

APLIKAČNÍ POSTUP
Teplota použití je od +5 °C do +40 °C. Povrchy musí být očištěny od prachu, volných částic a oleje. Není vhodný pro klouby s vysokou pohyblivostí (více než 12,5 % šířky kloubu). Není vhodný pro spoje asfaltových povrchů. Může způsobit korozi na nekrytých kovových površích. Vytvrzený tmel nelze brousit jako tmel.

Příprava povrchu:
Vyčistěte spoje od mastnoty, oleje, prachu a volných částic.

Způsob použití:
Kartuše o objemu 310 ml: Odřízněte konec kartuše se závitem a našroubujte aplikační trysku pro nasměrování akrylu. Konec se závitem seřízněte tak, aby vznikl vhodný otvor pro aplikaci. Vložte kartuši spolu s aplikátorem do pistole a opakovaným stisknutím spouště pistole naplňte instalační trysku tmelem. Fóliové balení o objemu 600 ml: Otevřete konec fóliového obalu a vložte obal do pistole tak, aby dávkovací tryska stále zakrývala jeho otevřenou část. Nasaďte dávkovací trysku na otevřený konec a zašroubujte uzávěr, aby se hadička uzavřela. Trysku vyřízněte tak, aby vznikl vhodný otvor pro dávkování akrylu. Akrylovou hmotu umístěte do spáry opakovaným a rovnoměrným stisknutím spouště pistole a tažením trysky podél spáry. Po nanesení akrylové hmoty ji uhlaďte silikonovou stěrkou. Přebytečný akrylát odstraňte.Maximální doporučený rozměr spoje 30x20 mm.
Důrazně se doporučuje natřít vytvrzený tmel vhodnou barvou, aby byla zaručena jeho dlouhá životnost a podobný barevný odstín s podkladovým povrchem. Po konečném vytvrzení lze natírat. Doba vytvrzování závisí na velikosti spáry (2,5-3 mm/den). Předčasné lakování může způsobit popraskání barvy.

Čištění:
Nevytvrzený akrylát lze z rukou a nástrojů odstranit vodou nebo použít čisticí ubrousky PENOSIL Premium. Vytvrzený akrylát je třeba nejprve odstranit mechanicky a poté vlhkým hadříkem.

Technické údaje:
Doba tvorby struktury min. 5-7
Doba vytvrzování mm/24 h 2,5-3
Hustota (DIN 53 479-B) g/cm3 1,65
Vlastnosti vytvrzeného tmelu:
Intenzita mikrobiologického růstu, ISO846 2
Odolnost proti proudění, ISO7390 mm 0
Změna objemu, ISO10563 % 25 ± 1
Teplotní odolnost ˚C -30 až +75
(Uvedené parametry byly měřeny při teplotě +23 °C a relativní vlhkosti vzduchu 50 %.)

Bezpečnostní požadavky:
Nevytvrzený výrobek může dráždit oči a dýchací orgány. Vyhněte se kontaktu s ústy. Oči okamžitě vypláchněte vodou a vyhledejte lékařskou pomoc. Uchovávejte mimo dosah dětí.Podrobné bezpečnostní informace jsou k dispozici v bezpečnostním listu (SDS). 

související zboží